luni, 30 august 2010

[Domeniu General - D`G] [eddy60] Libertate vs Manipulare. Adevaratele Optiuni

Zi de zi ne lovim de ceva , o notiune sublima pentru unii, un adevarat ideal pentru altii sau doar ceva care ignoram pana cand  ne este incalcat, libertatea.

Aspectul acesteia se pare ca in cele mai multe dati , pentru noi ca indivizi, ia forma imaginii prezentate de societatea in care ne nastem, traim si ajungem implicit a manipula sau a fi manipulati.

Sigur, multi se vor certa asupra acestui ultim fapt, dar totul se rezuma la modul nostru de a percepe situatiile in care ne regasim.

Astfel, un rol cheie , pentru crearea separatiei intre impresia de bine ce ne este dorit si adevaratul deziderat al persoanelor interesate , il imbraca naivitatea umana.

Sentimentul de nevoie imbinat cu o doza de optimism ne aduce a crede cu mult aplomb, pe foarte multi dintre noi , ca exista un cerc perfect al unor persoane, cerc despre care ajungem sa credem ca si noi facem parte din el.

Ca element definitoriu, in conceptia noastra, acest cerc perfect are ca punct de referinta scopurile si convingerile membrilor sai.
Mare este dezamagirea noastra, uneori chiar un adevarat soc, cand descoperim ca acest `cerc perfect` este doar imaginea vazuta de noi a unei realitati mult mai crude.

Este o realitate care a reusit a controla printr`un element simplu precum naivitatea , ceea ce ne da fiecaruia sentimentul de implinire chiar si atunci cand aproape totul pare pierdut, referindu`ne desigur la ultima noastra speranta, libertatea - in cea mai mica forma a ei.

Fie ca e vorba de libertatea constiintei, libertatea de a actiona fara a fi constrans sau doar libertatea de a spune "EU SUNT LIBER!"  (libertatea de exprimare), doar faptul ca exista si avem acces la ea asigura o mica doza de implinire.

Inaintand in varsta si avansand paginile unei carti numite experienta, ajungem a vrea mai multe libertati.

Unele le dorim pentru ca reprezinta o forma evoluata a celor avute, altele doar pentru ca apartin unor persoane cunoscute noua, persoane care pot astfel a ne arata gustul geloziei - nimeni nu uraste mai mult decat cineva mai liber decat el.

Cuvinte precum `libertatea de constiinta` sau `libertatea de exprimare` sigur am mai auzit.

Zilnic ne sunt prezentate in constitutii, articole din reviste sau ne lovim indirect de ele cand ne sunt expusi anumiti reprezentanti ai clasei politice.

Odata ce sunt luati la bani marunti pentru anumite actiuni nu tocmai juste aduc motivari absurde,vorbind de anumite libertati care par a imbraca mereu forma scuzelor celor mai favorabile lor doar pentru a scapa de ochiul responsabilitatii.

Dar aceste doua expresii , libertatea de constiinta si libertatea de exprimare , reprezinta doar vorbe fara continut fara ceea ce inseamna cu adevarat a fi liber de a actiona fara a fi constrans.


In multe ocazii pe care le avem, ne place a spune, a ne lauda cu ceea ce putem face, cu acele mici libertati pe care ni le permitem fara a fi constransi de ceva sau cineva.

Insa fara a ne da seama, intr`o proportie foarte mare, aceste crezute libertati sunt defapt dependente, obligatii dorite , aparute ca o solutie impotriva unor constrangeri.

A crede ca dependenta si constrangerile sunt diametral opuse e ceva total gresit.

Cand suntem constransi actionam sub acel stres intr`un mod dorit de o terta persoana sau ilogic, rareori rational si convenabil pentru noi.

Ironic sau nu, rezultatul ascuns al multor astfel de actiuni ajung a se intruchipa in dependentele noastre zilnice, de multi declarate ca rezultatul luptei de combatere a constrangerilor -- prin asa zise libertati.

Cele doua prin nevoia de sustinere si combatere reciproca, ajung a fi una din cele mai vechi relatii create de omenire, de o varsta probabil cu cea mai veche meserie.

Analizand astfel situatia, cate libertati avem defapt?

CONCLUZIA FINALA: Adevaratele optiuni sunt luate doar cand ajungem a manipula

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu